Ratatouille Boga Obiadów
Autor: AdrianaData dodania: 11-07-2025Wyświetleń: 14

Przejdź do strony głównejWróć do kategorii BLOG

Co zrobić, aby ratatouille był jeszcze bardziej boski? Dodać kiełbasę z szynki bez osłonki! Stwórz obiad, który zachwyca smakiem.
Składniki:
- kiełbasa z szynki bez osłonki JBB Bałdyga – 200g
- czerwona papryka – 1 szt.
- oliwa – 6 łyżek
- bakłażan – 500g
- cukinia – 500g
- cebula – 1 szt.
- czosnek – 3 ząbki
- świeży tymianek – 2 gałązki
- pomidory z puszki – 400g
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- W garnku rozgrzej 1 łyżkę oliwy i podsmaż pokrojoną w plastry kiełbasę i paprykę. Kiedy kiełbasa się zarumieni, przełóż składniki do dużej miski. Kilka plastrów kiełbasy pozostaw do dekoracji.
- Do garnka dodaj 3 łyżki oliwy i pokrojonego w kostkę bakłażana. Smaż przez ok. 10-15 minut, aż będzie rumiany i dość miękki. Przełóż do miski.
- Na kolejnej łyżce oliwy podsmaż pokrojoną w kostkę cukinię przez ok. 3-5 minut, na koniec posól i przełóż do miski.
- Na ostatniej łyżce oliwy podsmaż posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj tymianek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż jeszcze przez 30 sekund i wlej pomidory z puszki wraz z sokiem.
- Do garnka przełóż usmażone wcześniej składniki i gotuj całość, aż sos zgęstnieje. Wyjmij gałązki tymianku i dopraw ratatouille do smaku solą i pieprzem.
- Ratatouille podawaj ozdobiony odłożoną wcześniej podsmażoną kiełbasą z szynki bez osłonki i listkami tymianku.
- Kiełboskiego obiadu!
Komentarze (0)
Przejdź do strony głównejWróć do kategorii BLOG